Silmälääkäri antaa luvan silmäproteesin sovitukseen. Asiakas saa proteesin useimmiten maksutta lääkinnällisenä kuntoutuksena lääkärin tekemän aloitteen pohjalta. Terveydenhuolto korvaa silmäproteesin hankkimiskustannukset osana lääkinnällistä kuntoutusta. Hoitovastuusta riippuen maksusitoumuksen hyväksymisestä päätetään joko terveyskeskuksessa tai sairaalassa.
Valtion tapaturmavirasto maksaa sota- ja asevelvollisuusaikana sattuneiden tapaturmien kulut. Työ- ja liikennetapaturmissa ja vastaavissa korvausvelvoitteen piiriin kuuluvissa tapahtumissa vakuutusyhtiöt yleensä korvaavat kustannukset. KELA:lta voi jälkikäteen hakea korvausta matka- ja yöpymiskuluista.
Silmäproteesi on turvallinen ja helppo käyttää. Proteesi suojaa silmäkuoppaa kuivumiselta ja estää luomen reunaa silmäripsineen kääntymästä kuopan sisälle. Proteesi tukee myös silmäluomia.
Suosittelemme asiakasta ottamaan aina pikimmiten yhteyttä hoitavaan lääkäriinsä, jos silmäkuopassa ilmenee tulehdusta, rähmimistä tai muuta poikkeuksellista. Tällöin voit kotihoitona desinfioida proteesia esim. Neo-Amiseptillä. Voit ottaa myös meihin yhteyttä, jotta voimme tarkastuttaa proteesin istuvuuden ja pinnan.
Alussa silmäproteesi on hyvä puhdistaa kerran päivässä. Tällöin tottuu myös sen laittamiseen ja pois ottamiseen. Myöhemmin proteesia puhdistetaan vain tarpeen mukaan.
Silmäproteesi puhdistetaan ja kiillotetaan koneellisesti pajallamme, asiakkaan odottaessa. Käynti kestää noin 30 minuuttia. Proteesin voi myös lähettää postitse.
Suosittelemme varaamaan proteesin kiillotusajan kerran vuodessa. Samalla tarkistetaan proteesin istuvuus sekä rauhallinen yleisilme.
Silmäkuoppa ja värit voivat muuttua, jolloin proteesi tarvitsee päivitystä. Tällöin sekä silmäproteesin kokoa että värejä voidaan muokata.
Suosittelemme uuden silmäproteesin tekoa noin viiden vuoden välein. Tässä ajassa silmäkuoppa ja jopa oma silmän väri voivat muuttua sen verran, että proteesin uusiminen on tarpeen. Vaikka proteesiin käytettävä muovi on kestävä materiaali, se ei ole ikuinen. Muovi heikkenee ja kellastuu ajan myötä, jolloin sen korjausta ei ole enää suositeltavaa tehdä.
Jos potilas ei voi tai pysty tulemaan pajallemme, voidaan uusi silmäproteesi valmistaa aikasemman proteesin kopiona. Tällöin uudessa proteesissa toistuvat kuitenkin samat proteesin mahdolliset virheet.