Ögonproteser

En individuell ögonprotes som tillverkas av oss är lätt att underhålla och lätt att använda. Protesen formas och färger tillsätts för att likna det friska ögat, in i minsta detalj. Vi tillverkar våra individuella ögonproteser av akrylplast. Fördelen med en plastprotes är anpassningsförmåga, hållbarhet och säkerhet. Ögonproteser i plast kan användas av människor i alla åldrar, inklusive spädbarn.

Den första monteringen av protesen görs cirka fyra veckor efter ögonborttagningen eller vid en tidpunkt som den behandlande läkaren önskar. Vi tillverkar även skalproteser för att skydda det blinda ögat. Tillverkningen av en ögonprotes, inklusive alla arbetsmoment, tar cirka 2 arbetsdagar. Vanligtvis måste kunden gå till protetikverkstaden för 4–6 provningar för passformen under denna tid. I vissa fall kan protesen också tillverkas på en dag.

Vi tillverkar proteser individuellt med hjälp av ny modern teknik och gamla beprövade tillverkningsmetoder. Vi håller koll på nya tekniska lösningar och uppdaterar den bästa tekniken för vår användning.

Vid behov kan vi ta ett avtryck av ögonhålan med flexibel silikon i stället för passande protesmodeller. Tack vare en exakt kopia tillverkas en utmärkt passande ögonprotes.

Nya ögonprotesanvändare får alltid handledning om hur man använder ögonprotesen och bra heminstruktioner. Den levereras också med en förvaringslåda och en sugkopp.

Individuella skalproteser

Det är inte alltid nödvändigt att ta bort ögat. En mycket tunn skalprotes görs för att skydda det blinda ögat efter att ögonläkaren gett tillstånd att montera skalprotesen. Strabism eller känsla i det blinda ögat hindrar inte användningen av en skalprotes. Det blinda ögat kan vara mindre än det friska ögat och påverka ögonlockens position och rörelse. Skalprotesen stöder ögonlockens rörlighet och skyddar det blinda ögat. En skalprotes är lämplig för alla åldrar, även spädbarn och barn.

Det blinda ögats estetik kan förbättras med en skalprotes.
Kuoriproteesi

Ihåliga proteser

En ihålig protes kan tillverkas, om ögonhålan är mycket stor och protesen väger. En för tung protes tenderar att dra i det nedre ögonlocket och kan ge en tyngdkänsla. Om du vill prova en ihålig protes, kan du kontakta oss så utvärderar vi dess möjlighet.

Protes för ett barn

Ett växande barns ögonhåla förändras mycket snabbare än en vuxens. Barnets protes förstoras alltid vid behov, ofta några gånger per år. Vi försöker göra så få anpassningar som möjligt tillsammans med barnet så att upplevelsen blir så behaglig och trygg som möjligt för barnet. Det är bra att ta en paus då och då, och vårt väntrum är en trevlig plats där barnet kan leka och koncentrera sig på andra saker.

En liten bild som barnet väljer kan läggas till på barnets protes, som inte syns när protesen används. Samtidigt hjälper det till att placera protesen i rätt position i ögonhålan.

Specialproteser

Vi tillverkar specialproteser utifrån kundernas egna planer. Det är möjligt att få tryckta bilder, glitter, diamanter och specialfärger till proteserna. Du kan också presentera din halvfärdiga idé för oss, så hjälper vi till med designen.

Garanti

Vi ger två månaders garanti på de enskilda ögonproteser vi tillverkar. Garantin gäller inte för de första skalproteserna, för växande barn eller för ögonproteser gjorda efter en operation, eftersom läkningen av ögonhålan ofta orsakar behov av att reparera protesen.